Tisztelt Rektor Úr!

Idén szeptemberben lesz két éve, hogy Sohajda Zsolt volt kollégista barátunk (akit csak "Arc"-nak ismert mindenki) elhalálozott. Jelen levelünk mellékletében küldünk egy igazán kivonatos méltatást is, bővebben: itt. Munkahelye, a Tigra KFT (ahol jelenleg is sok volt –és jelenlegi– kollégista dolgozik) a Bolyai Club Kollégiumi Alapítvány támogatásával és segítségével szeretne a "kolesz" kertjében egy mellszobrot állítani az emlékére az évfordulóra. A BCKA ezzel is folytatná azt a tevékenységét, amit Jenei igazgató úr emléktáblájával megkezdett, s amely a konkrét személyen túl mindig a kollégista-létnek, "életformának" is igyekszik emléket állítani.

Sohajda Zsolt barátunk a kollégium a közösségi élet szíve-lelke-motorja, egyszóval: "arca" volt a 90-es években (innen a beceneve). Gyakorlatilag minden kollégista ismerte és tudta, hogy számíthat rá. Közel 10 évig tevékenykedett/lakott a kollégiumban (1988-2000). Az elképzelésünk az, hogy nemcsak egy szobrot állítanánk az emlékének, hanem egy olyan emlékhely/közösségi hely kialakítására törekednénk, ahol a mai kollégisták is szívesen elüldögélnek, elbeszélgetnek. Az emlékhelyet a kertbe, a volt kültéri pingpongasztalok megmaradt beton-aljzatára terveznénk: ez megkönnyítené az alapozási munkát, ugyanis a szobor mellé/köré kőből kialakított ülőhelyeket is szánunk. (Az ELTE-nek eddig ez nem kerülne semmibe: nem pénzt kérünk.)

Az emlékhely kialakításával tehát a másik célunk (azon túl, hogy szeretett barátunkra emlékezzünk), hogy elősegítsük/újrateremtsük azt a közösségi szemléletet/közösségi élményt, amit mi kaptunk a kollégiumban, amikor ott laktunk. Nagyon szeretnénk, ha a szoboravatásra elkészülne a kertben egy kiépített tűzrakóhely is. Elképzeléseinkben a Kollégiumi Diákbizottság is partner. Kiváló és autentikus lenne, ha az eseményen már a tűzrakóhelyet is felavathatnánk egy főzéssel, mert ennél méltóbban nem is tudnánk kifejezni az egész elképzelés szellemiségét. Ebben kérjük az ELTE és a kollégium vezetésének a segítségét, s bár ez már csak egy kis hozzáadott "plusz" lenne az eseményhez, mégis mondhatná az egyetem: ő is hozzátette a részét a "kollégisták emlékhelyéhez". Ha ez megvalósulna időben az avatásig, akkor ebben az esetben valószínűleg tudnánk egy-két kerti padot is vásárolni köréje.

A szobor elkészítésénél –mivel ez az ELTE egyik legnagyobb/legismertebb kollégiumának kertjébe kerül– természetesen a művészi igényesség és minőség is fontos szerepet kap. A szobor elkészítésére Mihály Gábor, Munkácsy-díjas szobrászt kértük fel, akinek számtalan köztéri alkotása van kihelyezve Magyarországon és Erdélyben. Ő elfogadta és megtisztelőnek tartja a feladatot. Elkészített egy "makettet", melyen még lesznek természetesen változtatások, de alapjában véve egy ilyen szoborról van szó. A szobor bronzból készül és kő talapja lesz. A művész úr munkásságáról az alábbi weblapon tájékozódhatnak:
http://www.artcolony.hu/html/hu/_mihaly_g/index.html és http://artportal.hu/lexikon/muveszek/mihaly-gabor-853, illetve a róla készült albumból (ISBN 978-963-08-0970-2). Jelen levelünkhöz mellékelünk egy szűk válogatást műveiből.

Az emlékhely (szobor + ülőkék) költségét a Tigra KFT állja, az esemény szervezését a Bolyai Club Kollégiumi Alapítvány végzi, a Bolyai Club és a KDB segítségével. A Bolyai Club Kollégiumi Alapítvány egyúttal gyűjtést is szervezne az eseménnyel kapcsolatban, amelyre befolyt összeget a céljainak megfelelő, lehetőleg a megemlékezéssel kapcsolatos dolgokra fordítja. (Pl. a tervezett 2014 februári BAMBI-7 Kollégiumi Osztálytalálkozón egy koszorúzásra, a kialakítandó tűzrakóhely köré padokra, stb.)

Az avatás tervezett időpontja: 2013. szeptember 21. szombat 15:00.

A dátumhoz: 2011. szeptember 23-án halt meg Zsolt, így magához a hétvégéhez barátai, a főszervezők (és pénzügyi támogatók) ragaszkodnak. A szombati napra pedig azért esett a szervezők választása, mert tényleg szeretnék egy megemlékezéssé, találkozási eseménnyé tenni a dolgot, a szoboravatás után beszélgetéssel, kis vendégfogadással. A sok vidéki miatt mind a napi munka utáni odaérkezés, mind az esemény utáni hazajutás pénteken nagy gond. A felkészülési idő is több lenne szombat délelőtt (a tervek között szerepel egy kis fotókiállítás is). Ha a tisztelt Rektor Úrnak esetleg sajnálatosan nem felelne meg az időpont, talán tudna valakit "delegálni" az ELTE vezetéséből.

Rövid beszédre felkérnénk

Az avatás után kis fogadást tartanánk a Kollégium alkalmas helyiségeiben, ahol egy fotókiállítást is berendeznénk erre a napra az elhunyttal kapcsolatban.

Tisztelettel kérjük tehát az ELTE mielőbbi engedélyét a nemes kezdeményezéshez!
A hivatalos beleegyezés alapján gyorsan neki kell állnunk napi életünk és a nyári események mellett szervezni a dolgot (addig nem mertük publikálni sehol), ill. esetleges elutasítás esetén más lehetőség után kellene néznünk, ugyanis a szobor készül (remélhetően erre nem kerül sor). Kérjük, segítse ezt az abszolút civil kezdeményezést! A mai modern élet szellemében ezt a levelet e-mail-ben is elküldjük Önnek. A választ a "Ruff Péter; 7400 Kaposvár Damjanich utca 54." postacímre ill. a rufi64@gmail.com mail-címre is köszönettel vennénk.

Hozzájárulását és segítségét szívből köszönjük, valamint rendkívül megtisztelne minket, szervezőket, és ezen túl minden egykori és jelenlegi kollégistát azzal, ha az eseményen tiszteletét tenné és pár szót mondana, illetve a leleplezésben segédkezne.

Tisztelettel:

a szoborállítást szervező bizottság nevében:
  Ruff Péter
ELTE matematikus hallgató 1984-1989
ELTE KCSSK kollégista 1984-1989
ELTE KCSSK kollégiumi tanár 1989-2000
ELTE KCSSK csoportvezető tanár 1996-2000

Kaposvár, 2013. június 10.


A 'bővebb' kérelem pdf-ben