Bevezetõ

Sok év eltelt azóta, hogy a Bolyai Club gitárosainak legkorábbi generációja elsõ dalait írta a Budaörsi Napokra. Azóta a klubban 2 generációváltás történt. 1985 óta a dalok feledésbe merültek, sokat már csak videofelvételeken lehetne megtalálni.

Több éve már, hogy gyûjtögetem a dalokat, és bulikon, tábortûznél fel-felhangzanak ezek a nóták. Sajnos már egyre ritkábban. Ennek oka, hogy az idõ múltával kezdenek a régebbi dalok feledésbe merülni, a szövegekre csak helyenként emlékeznek az emberek.

Én, mint a gitárosok 3. generációjának tagja, megpróbálom az idõ leplét lerántani ezekrõl a dalokról. Sikerült a régi videofelvételeket megtekinteni, leírni a rég elfeledett dalokat. Ebben nagy segítségemre volt a Lektor Úr, alias Rufi. A szövegeket a hangosítás (helyenként a pontatlan szövegtudás) jóvoltából nem lehetett érteni, ehhez nélkülözhetetlen volt az õ segítsége. Köszönöm szépen Rufi!

Van, amit még Rufi sem értett, ezért nagy segítségemre volt Kõrösi Gábor, aki az eredeti vonalas füzetes szövegek alapján lektorálta a mûvet. Köszi Gábor!

A dalosfüzet nem csak az átírt dalokat tartalmazza, hanem - ugyancsak Rufi jóvoltából (Ezt is köszönöm!) - egy kis emlékeztetõ az adott év jelöltjérõl, a BN-rõl.

A generációváltás az utánunk jövõ nemzedék esetében sajnos nem történt meg. Ennek ellenére remélem, hogy a mai fiatalok is szívesen éneklik majd ezeket a nótákat, ha mást nem akkor, amikor a gitáros generációk valamelyike unplagged éneklést kezdeményez a klubban. Az idõsebb nemzedék számára pedig ez a dalosfüzet valószínûleg felidézi a régi szép emlékeket.

A dalosfüzet tartalmának jövõbeli bõvítése reményében jó éneklést, és jó dalszerzést kívánok a klub minden jelenlegi és leendõ tagjának.

 

Szeretettel:

 

Patkós Attila, vagy ahogy jobban ismertek: Patek

 

Szentendre, 1998. február