A kollégiumi emlékhely és Arc szobrának avatása
2013.09.20 péntek 18:00


A Bolyai Club Kollégiumi Alapítvány kuratóriuma már korábban úgy döntött, hogy egyik feladataként ápolja az elhunyt kollégisták, kollégiumi dolgozók emlékét. Ennek első lépése volt 2008. november 7-én Dr. Jenei Sándor emléktáblájának avatása. Azóta gondolkodtunk a "hogyan tovább"-ról, hiszen mindenképp szerettük volna az emlékezést szélesebb körűvé tenni.

Éppen ezért amikor idén februárban a BAMBI VI.-on Vertán Gyuri megkeresett minket az ötletével, hogy Arcnak szobrot kellene állítani, habozás nélkül mellé álltunk és "összekombináltuk" a saját ötletünkkel egy kollégiumi emlékhellyé. Akik ismerték -akár kicsit is- Arcot, habozás nélkül fogadták el: ő vigyázza innentől a kertben az elhunyt kollégisták emlékét és ő őrködjön a jelenlegi (és jövőbeli) kollégisták bulijai felett. (Sohajda Zsolt [Arc] méltatása ill. szoboravatási kérelem)

A szobor költségeit teljes egészében Vertán György és a TIGRA állta, az avatásnak és szervezésének a költségeit pedig a BCKA. Mivel Alapítványunk az 1%-okból él, amik a családi adózás miatt erősen csökkentek, erre gyűjtést is hirdettünk, amire az alábbi adományok érkeztek:
Himer József       6 000 Ft
Jakabovics György     10 000 Ft
Kovács Anna Barbara       5 000 Ft
Nyilasné Tamás Margit        5 000 Ft
Papp Péter     10 000 Ft
Ruff Péter       3 000 Ft
Szabó János       6 000 Ft
Ez mindösszesen 45.000,-Ft

Köszönjük az adományokat! Ebből fedeztük -többek között- a mécsek, koszorúk, ill. a szerény fogadás (szendvicsek, italok) költségeit. Továbbra is várjuk azok adományait, akik az emlékhely gondozásához, továbbfejlesztéséhez hozzájárulnának. Bármekkora összeg átutalható a BCKA számlájára:
OTP 11711034-20842491. A megjegyzésbe kérjük ezt írni: "Kollégiumi emlékhely céljára".Az emlékhely avatását több mint fél éves előkészítő munka előzte meg. Mire eljött a nap (2013. szeptember 20. péntek, Arc halálának majdnem pontosan két éves évfordulója) délutánja, a szobor (Mihály Gábor Munkácsy-díjas szobrász alkotása) már ott várta az érkezőket a kertben, a jelenlegi Bolyai club tagjai pedig a Sügérben serénykedtek a szolíd fogadás előkészítésén (ezúton is KÖSZÖNET!).

A Lepényben is zajlott a berendezés, a kertben a hangosítási munkálatok (szintén KÖSZI!), de Horváth Beus főszervező körbenézett még, minden rendben van-e. A kertben már gyülekeztek a résztvevők, szerencsére nem esett.

A kolesz mindig is többeké volt: egyrészt az ELTÉ-é, másrészt a kerületé, harmadrészt mindazoké, akik benne laktak (illetve éltek, mert az nem ugyanaz!) Ennek a gondolatnak jegyében három beszéd volt:

szólt az egybegyűltekhez, akik szép számban tették tiszteletüket az eseményen.

Utána mécseseket gyújtottunk, majd lassan oszolni kezdett a tömeg, de kis csoportokban még megtárgyaltuk: hogyan-miképp is alakulhatott ez így, mi történt, hogy elvesztettünk egy ilyen jó embert?

A Lepényben és a büfé előtt is még elbeszélgettünk, majd lassan mindenki elszállingózott, remélhetőleg magában azzal a gondolattal: néha-néha majd kijön ide, és gyújt egy mécsest Arc és a többiek emlékére!... Legyenek sokáig minél kevesebben!

Arc pedig vigyázza "örök időkig a hely szellemét"... azaz őrzi az elhunyt kollégisták emlékét és -mivel jó rálátása van a tűzrakóhelyre- örül a bulijaiknak!!!


 

Nyugodj békében Arc!Akinek vannak fényképei, küldje el vagy azokat, vagy a linket!